Ne petrecem o mare parte din viață în interiorul clădirilor, și în special la locul de muncă. Prin urmare, este esențial ca biroul să fie proiectat astfel încât să influențeze pozitiv starea fizică și psihică a angajaților. Fie că este vorba de confortul termic și acustic, de calitatea aerului, de designul interior, de lumina optimă sau de o priveliște plăcută - analizăm în cele ce urmează elementele esențiale ale unui birou sănătos.
Întreaga lume se confruntă cu valuri de căldură, furtuni, inundații. Schimbările climatice provoacă fenomene meteorologice cu manifestări din ce în ce mai intense și mai frecvente. Acestea au un impact de amploare asupra planetei, a locuitorilor și, bineînțeles, asupra clădirilor noastre. Așadar, cum construim sau renovăm ținând cont de incertitudinea climatică?
Locuințele noastre funcționează ca niște veritabile "organisme vii" și, la fel ca oamenii, trebuie să fie și să rămână sănătoase pentru a avea o durată de viață cât mai mare. O structură veche, un sistem de ventilație defectuos, un sistem de încălzire cu consum mare de energie sau o izolație necorespunzătoare, toate acestea pot fi considerate "traume" care au un impact negativ asupra eficienței energetice a clădirii. Dar ce anume înțelegem prin eficiență energetică? Ei bine, este raportul dintre cantitatea de energie consumată și volumul de energie furnizat de un sistem bazat energie.
Având în vedere numeroasele riscuri cauzate de locuințele improprii, renovarea nu este doar o modalitate de a combate schimbările climatice sau de a economisi energie, ci și o modalitate de a crește gradul de confort și de a reduce eventualele probleme de sănătate ale ocupanților.
Fie că asigură confortul termic, acustic, vizual sau calitatea aerului din interior, materialele pot juca acum un rol cheie în școli, pentru a optimiza mediul în care copiii învață. Școlile pot fi într-adevăr locuri în care sănătatea elevilor și a profesorilor este o prioritate.
Materiale care pot fi reciclate la infinit? O realitate și o soluție pentru protejarea mediului înconjurător. Dar pot fi toate produsele reciclate la nesfârșit? Și sub rezerva căror constrângeri? Care sunt aspectele economice implicate? Iată câteva răspunsuri.
Organizația Națiunilor Unite a decis ca 2022 să fie Anul Internațional al Sticlei, dedicat explorării modului în care sticla ne ajută să construim o lume mai sustenabilă. De la ferestre la fiole de vaccin, sticla este prezentă în viața noastră sub numeroase forme - unele mai evidente decât altele. Pentru a sărbători acest lucru și pentru a promova inovațiile care ne conduc către următorul capitol, ONU a declarat anul 2022 drept Anul Internațional al Sticlei.
Aflați în fața unor provocări sociale și economice majore, ar trebui ca modelul liderului care ia decizii unilaterale, să fie considerat în continuare cel mai relevant? Circumstanțele din ultimii ani au pus în centrul atenției forme de management mai colaborative și mai puțin bazate pe ierarhie. Ar putea fi empatia și implicarea cheia succesului?
Emisii zero nete de CO2 până în 2050: această ambiție, propusă de Uniunea Europeană și de 191 de state încă de la Acordul de la Paris din 2015, impune companiilor din domeniul construcțiilor - unul dintre sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon - să vină cu soluții noi. Iată cinci idei promițătoare în favoarea unei construcții 100% sustenabile Net Zero Carbon.